Uusin teknologinen villitys tekoäly on saanut paljon huomiota osakseen. Itse asiassa kyseessä ei ole villitys vaan todennäköisesti maailmaa pysyvästi muuttanut kehitysaskel. 

Teknologinen murros aiheuttaa aina pienimuotoisen tai joidenkin kohdalla suuren epäjatkuvuuskohdan. Epäjatkuvuus tai muutos saa aikaan hurmosta, herättää epäluuloa ja nostaa pintaan pelonsekaisia tunteita kuten asioiden muuttuminen aina tekee. 

On sitten kyse tekstin tuottamisesta, valokuvien luomisesta tai datan analysoinnista, tekoälyn luomus voi tuntua epätodellisen aidolta. Jää meidän ihmisten vastuulle tunnistaa oikea väärästä. Houkutus voi olla suuri käyttää tekoälyn tuottamaa sisältöä omatekemänä. Silloin tekoäly ei ole paha vaan ihminen on paha.

ChatGPT4:n luoma kuva karkeakarvaisesta saksanseisojastamme Iccosta Lapin talvisessa maisemassa

Ihminen tekee tekoälystä pahan

Tekoälyyn voi suhtautua kauhulla, koska tekoäly on myös paha. Tekoälyllä voi saada paljon pahaa aikaan. Tekoäly ei kuitenkaan tee sitä yksin tai itsekseen. Alkuvuodesta 2019 silloinen kollegani ja tietojenkäsittelytieteen tohtori kertoi tekoälyn hyödyntämisen eri tavoista perinteisellä päätoimittajamatkallamme. Yksi hänen esittämistä käyttötavoista oli droonien käyttö sodankäynnissä. Näkymä oli pelottava, ja olimme kaikki kauhistuttavan vaikuttuneita mihin kaikkeen tekoäly pystyy. Uskottelin kuitenkin itselleni teknologian olevan todellista vasta kaukana tulevaisuudessa, jos koskaan. Kuinka väärässä olinkaan. Kauppalehti toi tekoälyllä käytävän sodankäynnin todellisuuden silmieni eteen.

Tekoäly on kuitenkin myös hyvä, kun tekoälyä hyödyntävä ihminen on hyvä ja tekoälyyn osaa suhtautua maalaisjärjellä. Ihminen ei koskaan kykene käsittelemään niin suuria datamassoja kuin tekoäly pystyy tai murskaamaan dataa siten, että kokonaisuudesta olisi mahdollista saada tolkkua ja vetää järkeviä lopputuloksia. 

Tekoäly voi olla myös tyhmä. Tyhmäksi se muuttuu ihmisen laiskuuden vuoksi. Vai mitä olette mieltä online-asiakaspalvelun chatboteista, jotka kysyvät kysymyksiä, mutta palaavat aina alkuun? Vielä ikävämpi on tunne, jos chatbot ei vastaa kysymykseen eikä taustalla ole ihmiskollegaa, jonka voisi pyytää avuksi.

Ihmistä ei voi korvata mikään tai kukaan

Vain ihminen ymmärtää empatian ja tunteiden merkityksen. Tunteet ovat niin hienovaraisia ja selittämättömiä ettei koodinpätkä tai robotti pysty koskaan tulkitsemaan niitä. Siksi uskon, että mikään tai kukaan ei pysty korvaamaan ihmistä.

Tekoälyn hyödyistä pitää kaikista sen hyvistä ja huonoista puolista huolimatta ottaa kaikki irti, valjastaa sekä teko- että oikea äly paremman lopputuloksen eduksi. Oikein käytettynä ihmisaivot ja tekoäly yhdessä ovat 1+1=3.

Instories AI:n luoma kuva 55-vuotiaasta vaaleahiuksisesta tietokirjailijasta. Artikkelin pääkuva on ChatGPT4:n luoma kuva samasta aiheesta.