Ihminen kaipaa perusarjessa selkeyttä ja yksinkertaisuutta. Yksinkertainen elämä ei ole mutkikasta vaan siitä on karsittu pois häiriötekijät ja liian pikkutarkat kuviot. Elämä ei aina ole helppoa, mutta sen voi itse tehdä paljon mutkikkaammaksi kuin voisi kuvitella.

Tiedämme, että monet maailmaamme muuttavat asiat saavat alkunsa Yhdysvalloista. Katsotaan siis tarkemmin vuoden 2022 lopussa Yhdysvalloissa julkaistua tulevaisuustutkimusta, minkä lopputuloksena oli kaipuu yksinkertaiseen elämään.

Kahden tuhannen yhdysvaltalaisen vastaajan tutkimus paljastaa muutoksen ihmisten ajattelussa koronapandemian jälkeen. Yli 18-vuotiaat yhdysvaltalaiset arvioivat uudelleen prioriteettejaan ja arvojaan. He sanovat olevansa tarkempia sen suhteen, kuinka he viettävät aikaansa ja mihin he suuntaavat energiansa.

Elämää halutaan yksinkertaistaa, se nähdään juuri nyt liian monimutkaisena. Lähes 80 prosenttia vastaajista on samaa mieltä.

Digiähky

Yksinkertaisen elämän kaipuu liittyy muun muassa digitaalisuuteen ja siihen, että ihminen on aina tavoitettavissa. Ja siihen, että hänen on jatkuvasti seurattava muiden tekemistä.

Yli 70 prosenttia vastaajista koki, että 1990-luvulla kaikki oli paremmin, yksinkertaisempaa ja ihmiset olivat aidosti enemmän yhteydessä toisiinsa.

Oman elämän hallinta ja yhteisöllisyys ovat nousemassa tavoittelemisen arvoisiksi.

Kestävyys keskiössä

Samassa tutkimuksessa kestävyys saa uuden merkityksen. Monien maiden talous pyörii kulutuksen varassa ja monet kuluttajat rakastavat myös uusia asioita. Mitä paremmin ymmärrämme mitä asiakas tarvitsee sen parempi.

Kaksi kolmesta yhdysvaltalaisesta ajattelee, että vastuullisuus ei tarkoita uuden tavaran ostamatta jättämistä, vaan se voidaan tehdä kierrättämällä jo olemassa oleva.

Kierrätyksestä on tulossa osa ihmisten jokapäiväistä elämää. Tavarapaljouden pysyessä vakiona se osaltaan lisää mahdollisuutta elää yksinkertaista elämää.

Photo by Vlado Paunovic